BrightNow

duminică

29

iulie 2018

Întrebări existențiale despre carnea artificială

29

duminică
iulie 2018

Scris de , Publicat în Science

În unul dintre weekend-urile trecute mi-am petrecut o dimineață întreagă citind despre carnea de cultură (cultured meat) / carnea crescută în laborator (lab-grown meat). Așa am ajuns să aflu în primul rând că există și apoi că deja s-au deschis restaurante în state care comercializează burgeri și crispy strips din carne artificială.

Nu vreau să zăbovim prea mult pe istoric, dar primul burger din carne obținută în laborator a fost gătit în 2013 în Londra. De atunci și până acum, costul de producție a scăzut de la aproximativ 300$, undeva sub 11$ (datorită investițiilor) și au apărut în America mai multe restaurante care servesc în principiu pui și vită.

Diferențele între carnea din laborator și cea din abator ar fi că prima este ceva mai decolorată și că gustul nu este atât de intens. Asta cel puțin la prima vedere/degustare. În același timp, în laborator produc doar mușchi, deci va fi cu siguranță și mult mai puțin grasă.

Din punct de vedere științific, carnea asta este dezvoltată in vitro, cu ajutorul celulelor stem (recoltate la nașterea puilor) și a unor mostre (celule) obținute de la animale vii, aparent fără să implice vreun proces dureros.

Vegetarieni

Din câte știu eu despre vegetarieni, sunt doar două tipuri de vegetarieni pe care îi respect: Pe cei care spun că nu le place gustul de carne și pe cei care spun că nu sunt de acord ca alte specii să sufere pentru ca oamenii să mănânce – atâta timp cât există și alternative.

Ei? Cum încadrăm carnea asta? Că teoretic niciun animal nu suferă.

Credincioși

Dacă religia îți spune să nu omori animale, având în vedere că nu moare nimeni, suntem bine? Mâncăm?

Ecologiști

Se spune că producția de carne de vită poluează mai mult decât îndustria auto și cea petrolieră. Totodată pare să consume mai multe resurse (apă, furaje etc) și să presupună mai multă muncă din partea oamenilor (naștere, îngrijire, hrănire, tăiere etc).

Suntem OK din punct de vedere ecologic? O aprobăm?

Gurmanzi

Scriam mai sus că este mai puțin roșiatică și cu un gust mai puțin intens. Roșeața nu cred că ar fi o problemă – în România eu știu că folosim carmin pentru așa ceva. Dar dacă gustul este puțin mai jos decât s-ar aștepta unii, ar fi de acord să facă acest compromis pentru a salva viața unui animal?

Activiști

Se spune despre acest tip de carne că ar putea să fie o soluție pentru populația în continuă creștere și că ar putea chiar pune capăt foametei mondiale. Vi se pare posibil?

Medical

Carnea e făcută în laborator. E mai sănătoasă sau mai puțin sănătoasă decât carnea de abator? Dar decât cea obținută de la animalul din ogradă? Are E-uri?

Tradiționaliști

Parcă aud: „Eu nu mănânc așa ceva!”, „Aia nu e carne”, „Vor să ne omoare” etc. Ce ziceți? Cât de repede vor trece peste aceste piedici?

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

mănânci sau nu mănânci?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *