BrightNow

duminică

21

februarie 2021

Puterea unui ritual

21

duminică
februarie 2021

Scris de , Publicat în Lessons & Info

Probabil că, așa cum se întâmplă pentru majoritatea, când te gândești la ritualuri, îți vin în minte prima dată referințe legate de religie sau obiceiuri păgâne, însă pentru acest articol ne vom limita la ritualuri ceva mai ordinare. Mă refer la ritualuri precum cele de dimineață, ritualuri cu care sărbătorim succesul sau alte obiceiuri pe care le dezvoltăm și care ajung să ne definească și să ofere sens vieții noastre.

Dacă nu ești o persoană credincioasă, probabil tinzi să crezi că viața ta nu include ritualuri. Nu te duci frecvent la rugăciune, desigur, dar viețile noastre sunt pline de ritualuri personale, sociale sau culturale, care nu au neapărat legătură cu sacrul.

Sărbătorile sunt cele mai frecvente ocazii pentru ritualuri. Multe sunt strâns legate de celebrarea trecerii timpului: revelion, zi de naștere sau comemorării, iar majoritatea ne ajută să ne conectăm cu persoanele dragi și să ne bucurăm.

Preferatele mele, de departe, sunt ritualurile personale sau cele dezvoltate in grupuri mici, unde totul este intim. Ritualul unei băi lungi și relaxante, al unei întâlniri anuale cu prietenii din copilărie sau cel al vizitării unui restaurant anume, după fiecare examen, împreună cu un tatăl tău.

Cu ce diferă un ritual de un obicei?

Ritualul reprezintă modul în care facem ceva, spre deosebire de un obicei care implică doar a face, eventual cu o anumită frecvență. Așadar, dincolo de trigger, un ritual apare atunci când dezvoltăm moduri exacte pe care ajungem să le respectăm.

De exemplu, o cină poate fi un ritual, un obicei sau o întâmplare. Dacă vizităm pe cineva și ajungem să luăm masa împreună, atunci cina este mai degrabă o întâmplare. Dacă ne decidem să repetăm experiența în fiecare lună, atunci devine un obicei. Iar dacă dezvoltăm preferințe legate de acest eveniment, de exemplu: aducem mereu același vin, ascultăm același album și aranjăm masa într-un anume fel, ne îndreptăm spre a transforma totul într-un ritual.

Este adevărat că, în limba română, un obicei reprezintă un ritual în anumite cazuri. Mai exact atunci când este folosit în context arhaic, ca obicei tradițional sau când îl legăm de credință ca obicei creștin.

Ritualul și plăcerea.

La nivel micro, fiecare tabiet poate fi privit ca un ritual. Reprezintă modul în care preferăm lucrurile. Însă, dincolo de gusturi, un ritual aduce plăcere în special prin faptul ajută la crearea contextelor care ne fac să ne relaxăm și să ne bucurăm.

Chiar dacă pot exista și ritualuri de pedepsire si acolo e vorba, mai degrabă, tot de plăcerea urmării unui anumit curs al lucrurilor.

Beneficiile principale ale ritualurilor

Probabil că rolul principal al ritualurilor este de a ne face viața mai ușoară și mai frumoasă. Pentru a realiza asta, trebuie să nu ne sperie, să le dezvoltăm și să le apreciem, deoarece ele sunt cele care:

  • Dau autoritate și însemnătate evenimentelor
  • Marchează o trecere
  • Sunt predictibile
  • Ne ajută să ne relaxăm
  • Ne permit să vedem viața dintr-o perspectivă diferită
  • Oferă speranță
  • Facilitează conexiunea cu prietenii și familia
  • Ne ajută să trecem mai ușor peste momente grele
  • Ajută la vindecare
Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Care este ritualul tău preferat?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *