BrightNow

joi

13

ianuarie 2022

Ți-au spart contul / parola?

13

joi
ianuarie 2022

Scris de , Publicat în Lessons & Info, Resurse & Soluții

Dacă pare că se întâmplă lucruri suspecte în viața ta digitală, află că sunt șanse mari ca cineva să aibă acces la email-ul tău. Ba mai mult, să știe și informații extra, ca de exemplu numărul de telefon sau chiar cifrele cardului bancar.

De cele mai multe ori aceste „spargeri” sunt însă doar rezultatul unor scurgeri de informații – eșuări ale unor companii de a păstra datele noastre în siguranță. Află, citind mai departe, cum poți să verifici dacă datele tale sunt expuse și ce ar trebui să faci ca să te protejezi mai bine în viitor.

Folosind site-ul următor poți verifica dacă email-ul sau numărul tău de telefon au fost expuse: https://haveibeenpwned.com .

Tot ce trebuie să faci este să adaugi adresa de email pe care vrei să o verifici sau numărul de telefon, iar site-ul va căuta să vadă dacă se regăsește între datele despre care se știe oficial că au fost făcute publice.

Eu am aflat de exemplu că adresa mea de yahoo a fost victima a nu mai puțin de 8 expuneri publice. Începând cu anul 2008, parte a unei expuneri a bazei de date myspace și finalizând în 2019 când un număr record de 2.7 miliarde de combinatii email-parola au fost „eliberate” pe internet.

Ce înseamnă asta?

Se prea poate ca datele tale – adresa de email, parola, numărul de telefon adresa casei și înca alte câteva să stea bine mersi pe computerul unui hacker așteptându-și rândul la a fi exploatate și a te transforma în victimă.

Ce poate să se întâmple exact?

Începând de la citirea mail-urilor, la manipulare ușoară, folosirea identității și până la a-ți fura banii din conturi. Poate și altele – gândește-te ce ai putea face tu după un an în care ai avut acces și ai monitorizat toate conversațiile colegilor.

Cum ne protejăm?

  1. Ne obișnuim să ne schimbăm parola des – cel puțin anual
  2. Folosim parole diferite pe platforme diferite – dacă semeni cu mine, cel de până acum ceva timp, probabil și tu ai aceeași parola mai peste tot
  3. Activăm sistemele de autentificare în mai mulți pași, cum este confirmarea prin SMS, adresa alternativa de email sau diverse autentificatoare
  4. Începem să folosim antiviruși și alte sisteme de securitate – cu licență, nu piratat de pe torenți, că s-ar putea să vină direct cu virus
  5. Ne obișnuim să folosim adrese temporare pentru site-urile în care nu avem neapărat încredere – ca de exemplu un magazin online de care nu am mai auzit și care vinde ceva incredibil de ieftin
  6. Ne uităm de două ori dacă email-ul ăla este de la bancă sau nu – diferentele din adresa de email de tipul @bakn în loc de @bank sunt cele care ne spun adevărul

Iar dacă știi și alte metode prin care te poți proteja sau prin care poți verifica dacă datele au fost făcute publice, lasă un mesaj pentru siguranța noastră a tuturor.

Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Te-ai găsit pe lista?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI: