BrightNow

joi

16

noiembrie 2017

Smartfuture 2017 report

16

joi
noiembrie 2017

Scris de , Publicat în Events / Campaigns

Marțea aceasta am participat la o întalnire interesantă în cadrul căreia s-a discutat despre viitorul deștept al lumii și despre situația și poziția României în acest context.

S-a discutat în principal despre device-uri și case desptepte, despre 5G, iot (internet of things) și despre securitate. Pe alocuri participanții și-au mai varsat oful și supărările referitoare la conducerea actuală a țării, dar o să ocolesc aceste subiecte.

Cele mai interesante idei pe care le-am auzit, memorat și/sau notat sunt următoarele:

  • În curând (1 ian. 2019) România va prelua, pentru o perioadă de șase luni, președinția UE. Este o oportunitate importantă pentru țară și un efort financiar la fel de important. Ne-am dori ca una dintre priorități să fie procesul de digitalizare, dar nu e nimic sigur.
  • Deși România este pe locuri fruntașe în UE la viteza abonamentelor de internet, suntem pe penultima poziție atunci când vine vorba de achiziții online.
  • Conexiunea 5G devine o necesitate deoarece numărul de device-uri conectate crește exponențial. Telekom preconizează că o să lanseze 5G în anul 2020. Viteza disponibilă, odată cu momentul lansării, va face realitatea virtuala să fie mult mai prezentă în viața noastră. În acest context se preconizează o creștere considerabilă a segmentului de entertainment.
  • Există o portiță de maxim 3 minute de când conectam un dispozitiv online până la momentul în care este scanat și se descoperă modurile în care poate fi exploatat. Într-un fel, asta îmi aduce aminte de cele 30 de secunde în care nu erai taxat la apelurile telefonice din perioada Connex.
  • Nu toate lucrurile conectate la internet sunt smart. Transmiterea de informații (date) nu însemnă inteligență. Pentru ca ceva sa fie smart, trebuie să poată face analize și să poată lua decizii.
  • Este un trend și o adevărată inflație de senzori de toate felurile în lume.
  • Birourile smart încep să fie împărțite pe zone de lucru. Angajații folosesc zonele în funcție de activitățile pe care le desfășoară și nu mai există birouri fixe. În România se cheltuiesc între 300-2000 euro/mp pentru transformarea spațiului de lucru/locuit în spațiu smart (asta înseamnă până la 2.000.000 euro pentru un spatiu de 1.000mp). Unele clădiri monitorizează modul de utilizare și optimizează resursele într-un mod asemămător monitorizării traficului online.
  • Cortana (asistentul deștept de la Windows) va fi disponibilă în limba română doar dacă România va deveni o piață destul de importantă.
  • Linkedin nu îți mai arată calea prin care poți ajunge la o anumită persoană folosindu-te de cunoștințele comune. Îți spune doar care este gradul relației.
Te-a ajutata acest articol? Susține proiectul și ajută-mă să aduc mai mult conținut pe blog!
Become a patron at Patreon!

Smart? Not smart?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TE-AR PUTEA INTERESA SI: